Cea de-a doua ediție anuală a proiectului demarat de Liana Buzea, fondatorul organizației non-guvernamentale EcoAssist, a avut loc, sâmbătă, 19 noiembrie, în opt județe din România, unde 43 de hectare i-au așteptat pe cei peste 3.000 de voluntari înscriși pentru a planta fapte bune.
Echipa Gândul s-a deplasat, sâmbătă, la Jegălia, județul Călărași, unde a luat parte la acțiunea de împădurire. Aici au fost plantați 29.000 de puieți de cei peste 500 de voluntari prezenți. Printre voluntari s-au numărat și reprezentanți ai Jandarmeriei Române.
În campania „România, Treci pe Verde!”, lansată de Gândul, ne propunem și vă propunem să vă implicați într-o amplă acțiune de împădurire a României, prin plantarea de copaci în toate orașele, de-a lungul drumurilor și râurilor din România.
Prima inițiativă națională de împădurire, pe care Gândul o susține, a fost cea demarată de Asociația EcoAssist, „Plantăm fapte bune în România”, pe 19 noiembrie, în opt județe ale țării: Buzău, localitatea Boboc, Călărași, localitatea Jegălia, Constanța, localitatea Peștera, Dolj, localitatea Grecești, Giurgiu, localitatea Gostinari, Iași, localitatea Lețcani, Teleorman, localitatea Siliștea Gumești și Timiș, localitatea Utvin.
Peste 3.000 de voluntari au fost așteptați să readucă la viață 43 de hectare prin acțiunea de împădurire, programată pentru sâmbătă. Echipa Gândul a fost, sâmbătă, la Jegălia, județul Călărași, unde a luat parte la plantarea celor 29.000 puieți de salcie. Fiecare voluntar a avut de plantat un număr de 23-25 de puieți, gropile fiind deja făcute. Terenul pe care s-a plantat se află într-o zonă inundabilă de la marginea localitații și are o suprafață de 24 Ha.
Potrivit echipei „Plantăm fapte bune în România”, fiecare grup de voluntari a avut o parcelă, delimitată prin amplasarea în teren a siglei, rândurile fiind marcate distinct și în dreptul parcelei. Totodată, cei care conduc proiectul au asigurat instructajul tehnic, uneltele, materialul săditor, mănușile, apa și prânzul câmpenesc.
Din 2011 până în prezent, 22.180 voluntari, care au luat parte la proiectul „Plantăm fapte bune în România”, au plantat și îngrijit 462.200 copaci pe un total de 135,5 hectare de terenuri publice neproductive în 21 de județe ale țării.